Αρχείο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων
28 Ιουλίου 2013
Μασσαλία - Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2013

Στα πλαίσια των εορτασμών της Μασσαλίας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2013, ο Δήμος Πειραιά, ο οποίος είναι αδελφοποιημένη πόλη με τη Μασσαλία από το έτος 1984, συμμετείχε στις εκδηλώσεις με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων. Την έναρξη των εκδηλώσεων στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Μασσαλίας εγκαινίασε το απόγευμα της Κυριακής 28 Ιουλίου 2013 ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά κ. Γ.Σιγάλας.

Κατά τα εγκαίνια των εκδηλώσεων ο κ Σιγάλας αναφέρθηκε τους ιδιαίτερους δεσμούς Ελλάδας Γαλλίας μέσα στους αιώνες της ιστορίας, στην οικονομική ανάπτυξη του εμπορίου και της ναυτιλίας ανάμεσα στους λιμένες της Μασσαλίας και του Πειραιά, αλλά και στη συμβολή της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη στο θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Ακόμη προβλήθηκε βίντεο με όψεις του Πειραιά και ακούστηκαν τραγούδια για το Πειραιά.

Επίσης ο Claude Schopp, καθηγητής και φιλόλογος, βιογράφος της ιστορίας του Αλεξάνδρου Δουμά, αναφέρθηκε στο «Μεσογειακό όνειρο του Αλεξάνδρου Δουμά: Από την Μασσαλία στον Πειραιά».

Στη τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν ο Ναυτιλιακός Ακόλουθος Μασσαλίας, Πλοίαρχος ΛΣ Παπαλεονάρδος Δημοσθένης, ο Διευθυντής του Γενικού Προξενείου Μασσαλίας κ. Νικ.Γαιτανίδης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Μασσαλίας Αρχιμ. Γρηγόριος Ιωαννίδης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Μασσαλίας κ. Detaille G.και εκπρόσωποι της ελληνικής κοινότητας Μασσαλίας, καθώς και ο κ.Σταύρος Πεταλάς, Πρόεδρος της μίας ελληνικής κοινόητας της Μασσαλίας. Στο τέλος ακολούθησε παραδοσιακό ελληνικό κέρασμα. Οι εκδηλώσεις στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία και πραγματοποιήθηκαν στη πλατεία Bargemon –place de Hotel de Ville de Marseille όπου συμμετείχε πολύς κόσμος και μέλη της Ελληνικής κοινότητας.

Η Πειραιώτικη συμμετοχή  περιελάμβανε έκθεση ζωγραφικής του Πειραιώτη εικαστικού Αντώνη Πολιτάκη με το έργο του «Ένα κύμα μας ενώνει», ξυλογλυπτικής του Πειραιώτη μικροναυπηγού Ευάγγελου Γρυπιώτη με το έργο του « Πεντηκόντορος», βιντεοπαρουσίαση για το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης του Πειραιά με μια πλούσια συλλογή slides,παλιών φωτογραφιών της ιστορίας της πόλης τον 19ο και 20ο αιώνα. 


Ο Πειραιάς τον 19ο αιώνα:

Ο Πειραιάς τον 20ο αιώνα: